34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival | 25.-29.10. 2018.

Kristin Džensen: “Džez je muzika kreacije i reakcije”

Koncept neograničenih mogućnosti u nazivu aktuelnog projekta Ingrid i Kristin Džensen najbolje opisuje njihove bogate karijere. Ingrid je svoj rad vezala za njujoršku džez scenu, sarađivala je sa brojnim malim sastavima kao lider ili sajdmen, i blizu dve decenije bila član Maria Schneider Jazz Orchestra.

Kristin je rad vezala za Montrealsku scenu, dobitnik je nagrade Oskar Piterson za 2017. i najveći talenat po mišljenju kritičara Daunbita iste godine.

Zajednički projekat doneo im je JUNO (Kanadski ekvivalent Gremiju) za najbolji džez album (grupa) prošle godine. Jensen Sisters: Infinitude (Kanada/Švedska) predstaviće se publici u okviru 34. Beogradskog džez festivala na koncertu 25. oktobra od 22:30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Nastup je realizovan uz podršku Ambasade Kanade, a ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

PHOTO: Randy Cole

 

I Vi i Vaša sestra imate izuzetne karijere i brojna priznanja, sarađivale ste sa različitim džez sastavima, ali ovaj projekat je poseban jer u njemu nastupate zajedno. Da li je teže ili lakše svirati kad delite binu sa sestrom?

Kristin Džensen: To je kao kada nosite rukavicu koja je skrojena za vas. Uvek uživam u saradnji sa Ingrid, jer me njena muzika i njene ideje podstiču da tragam za novim zvukom.

 

Vaš zajednički projekat nosi naziv „Infinitude“, na kakvu vrstu beskrajnosti se odnosi?

Kristin Džensen: Na bezgranične mogućnosti. Odlučila sam se za naziv Infinitudenakon potrage za rečima koje su povezane sa rečju beskraj, koje označavaju nepostojanje granica. Tako smo se osetili u vezi sa muzikom koju smo snimili. Svaki put kada se okupimo otvaraju se nove mogućnosti za istraživanje, ogroman prostor za kretanje, istraživanje i deljenje novih perspektiva u melodijskim, harmonskim i ritmičkim idejama naših kompozicija i improvizacija.

 

Recite nam nešto više o programu koji ćete izvesti na 34. Beogradskom džez festivalu.

Kristin Džensen: Jako smo uzbuđene jer sarađujemo sa nekoliko muzičara, koji su naši stari prijatelji, a koji žive u Evropi. Pridružiće nam se u izvođenju muzike koju smo pre dve godine snimili na albumu „Infinitude“ sa njujorškim gitaristom Benom Monderom. U Beogradu ćemo nastupiti sa našom dragom prijateljicom Magi Olin, pijanistkinjom, jednom od najboljih švedskih savremenih džez umetnica i kompozitorki. Sviraćemo i nekoliko njenih kompozicija, jer često nastupamo zajedno u drugim projektima, među kojima je i Nordic Connect, koji okuplja kompozitore i improvizatore. Sa nama će nastupiti i ritam sekcija koju čine kanadski muzičari sa prebivalištem u Parizu: Karl Januška na bubnjevima (takođe, odličan kompozitor) i Kris Dženings na kontrabasu. Karla poznajem još od devedesetih godina prošlog veka, kada smo zajedno pohađali džez program na McGill Univerzitetu. Krisa sam srela 2002. godine u Parizu, tokom rezidencijalnog boravka za kompozitore Cité des Arts, i svirali smo mnogo zajedno. Ingrid je takođe dosta sarađivala sa Krisom, na evropskim turnejama sa još jednom fenomenalnom švedskom muzičarkom, trombonistkinjom Karin Hamer.

PHOTO: Randy Cole

Svirali ste sa mnogim izuzetnim muzičarima, koja saradnja je za Vas bila posebno važna i zašto?

Kristin Džensen: Svaka sa Ingrid i Magi! Suviše je iskustava da bih mogla da izaberem samo jedno, ali mislim da je među najvažnijima svakako bila prilika da sviram sa trubačem i kompozitorom Kenijem Vilerom u Banfu tokom devedesetih godina. Ta saradnja me je motivisala da se bavim komponovanjem i improvizacijom.

 

Da li znate nešto o Srbiji i srpskoj džez sceni?

Kristin Džensen: Jako malo, uglavnom o političkim dešavanjima početkom ovog veka. Trenutno imam studenta na McGill Univerzitetu, džez pijanistu iz Beograda, Aleksandra Uzelca. Kroz njegovo sviranje mogu da naslutim da sigurno imate odlične džez muzičare u Srbiji.

 

Ovogodišnji slogan Beogradskog džez festival je “Bez granica”. Ima li granica u savremenom džezu?

Kristin Džensen: O, pa to je potpuno u skladu sa idejom na kojoj počiva naš projekat Infinitude. Ne planiramo da uvodimo bilo kakve granice u našu muziku. Džez je muzika kreacije i reakcije, namera nam je da na sceni prikažemo sve svoje umeće i znanje, bez granica.